Julskinka

Eftersom vi gärna vill vara nyttiga undviker många av oss de feta kanterna på julskinkan och ger det till våra hundar istället. Gör inte det. Den feta maten kan framkalla bukspottkörtelinflammation vilket kan leda till bölder, men hunden kan även få diarré.

Köttbullar

Något som hundar inte tål är lök. I alla sorters lök finns toxiner, gifter, som skadar de röda blodkropparna. Om de äter för mycket lök/mat som innehåller lök, kan det leda till anemi, blodbrist. I vissa fall så pass allvarlig att hunden måste få blodtransfusioner. Symtom kan vara vita slemhinnor, blod i urinen, matvägran och/eller att hunden är allmänt hängig.

Sill

Löksill och annan inlagd sill. Se köttbullar

Janssons frestelse

Samma som för köttbullar

Revbensspjäll

Små benrester som fastnar i mag-tarmkanalen kan leda till smärtsam förstoppning. Benbitar kan fastna eller skada mage, tarm och matstrupe. Vilket kräver operation. Är skadorna större/allvarligare måste hunden avlivas.

Nötter

Nötter är mycket feta och kan leda till bukspottkörtelinflammation men även sura uppstötningar. De absolut farligaste nötterna är, macadamianötter som kan leda till neurologiska problem. Nötter kan även ge allergisk reaktion till hund.

Russin

Kan ge hunden akuta njurskador, vilket är livshotande. Man vet inte vilken dos som krävs. Om man vet att hunden har ätit russin eller vindruvor så kontakta veterinär. Många akuta njurskador som orsakas av vindruvor/russin leder till döden och en tredjedel av de som överlever får bestående njursvikt

Vindruvor

Samma som för russin

t ex kan 4 st vindruvor orsaka skada på njurar för en hund på 8kg

Saffran

Saffran är giftigt men gott. 10-20g kan förgifta en människa. För hund som väger mindre behövs mycket mindre dos för att det ska vara skadligt. Om hunden får i sig en liten bit saffransbulle av misstag är det nog ingen fara Men vi bör inte ge hunden av saffransbrödet. Om en hund råkat knycka en saffranspåse och ätit så bör man ringa veterinär.

Pepparkakor

Undvik att ge hunden pepparkakor. De kan ge din hund en allergisk reaktion och den kan även få diarré

Jäsdegar

En jäsdeg blir farlig då det bildas alkohol när degen jäser. Hunden kan få ont i magen och bli berusad av alkoholen

Levande ljus

En viftande svans och ett omkullvält ljus kan sluta i katastrof. Både hunden och inredning kan börja brinna. Tänk på att alltid ha levande ljus så hunden inte kommer åt dem Och självklart ska man inte ha levande ljus utan uppsikt.

Choklad

Ju mörkare chokladen är desto farligare är den då kakao är det ämne som är värst. Det är självklart en fråga om hur mycket hunden äter och varierar från fall till fall. En del hundar kan äta många bitar medan andra reagerar efter bara en bit. Oftast ger choklad diarré och kräkningar men kan även leda till kramper och hjärtstillestånd. Innehåller teobromin som är giftigt för hundar.

Glitter

Kan göra att tarmen träs upp och orsakar stopp. Om man vet att hunden ätit något, håll koll på allmäntillståndet och åk direkt till veterinär om det försämras. Symtom kan t ex vara kräkningar, matvägran och vattenvägran

Paketsnören

Samma som för Glitter

Julväxter

Många av våra julväxter är giftiga. Tänk på att ställa dem högt så att hunden inte kommer åt dem och så att vissnande blad/blommor inte kan trilla ner på golvet.